WebDeveloper
 główna | forum manual | skrypty |  artykuły |  projekty | porady |  zasoby |  linki 

Forum MYSQL

zapytanie SQL ???
Autor: krasu (---.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl)
Data:   21.11.00 14:45

mam kod

$query = "UPDATE gimnazja SET poczta='$Adres' WHERE kod='38-200' AND nazwa='mala' ";

$mysql_result=mysql_query($query,$connection);

niby dzial zmienia dane w tabeli,ale wyrzuca ostrzeżenie - czy należy się nim przejmować

Warning: 1 is not a MySQL result index in /...../wwwspis/gggimnazja.phtml on line 16

gdzie tkwi diabeł ?

dzięki

RE: zapytanie SQL ???
Autor: Piotr (---.gdynia.ppp.tpnet.pl)
Data:   26.11.00 23:11

A jakiego wyniku się spodziewasz po tum zapytaniu ??? zmień kwerendę na select ....
to nie wyrzuci ci tego komunikatu (niestety nie zmieni eż zawartości pól. Domyślam się, że chodzi ci o sprawdzenie w dalszej części skryptu wykonania aktualizacji danych najprostszy sposób:

if($mysql_result){print("aktualizacja udana")}
Jeżeli zapytanie się nie uda to $result (skróciłem nazwę) będzie miał wartość 0 ==> false.

RE: zapytanie SQL ???
Autor: krasu (---.ko.rzeszow.pl)
Data:   28.11.00 08:54

po tym zapytaniu spodziewam się tego, że zmieni dane - interesowała mnie sprawa czy ten sposób aktualizacji danych jest poprawny (i należy ola..) to ostrzeżenie czy jest to podejsci bledne i nalezy zrobic to (no jak ???)

p.s czy to ostrzezenie wynika z tego, ze dla delete, update, insert funkcja zwraca wartosci logiczne a dla select "wyniki"

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje Imię:
 Twój Email:
 Temat:
Odpowiedzi na tę wiadomość prześlij na powyższy adres email.

Manual | Skrypty | Artykuły | Projekty
Porady | Zasoby | Linki
Główna | Forum