Autor: Des (---.poznan.sdi.tpnet.pl)
Data: 19.11.00 01:08
Dopiero zaczynam sie bawic PHP. W sumie na razie (z powodu braku czasu) nie moge sie zaglebic we wszystko i na razie nie interesuje mnie tworzenie skryptow takich "do czegos" :) Dobra, z pewnoscia troche zamieszlalem, ale chodzi mi o uzyskanie pewnego "czegos" co jest na wielu stronach.
A mianowicie: Chce stworzyc szkielet strony, czyli wyglad ogolny, grafika, uklad itepe. Wszystko oparte na tabelach, ale nie o to chodzi. Chce zeby na srodku strony bylo miejsce powiedzmy na newsy i inne teksty. Tak wiec pomyslalem sobie ze powinno to byc do zrobienia (co tez widac na roznych stronach) w ten sposob ze bylby stworzony jeden plik z wygladem, i osobne pliki, w ktorych bylaby tresc. Tak samo miejsce w ktorym bylyby newsy itepe.. Pozwala to na o wiele latwiejsze i szybsze aktualizowanie strony, a co wazniejsze nie ma problemu z ewentualna zmiana ukladu, czy szaty graficznej, bo to wszystko powinno byc w jednym, glownym pliku (tzw. template afaik).
wyobrazam sobie to tak ze w miejscu gdzie na stronie powinno sie cos pojawic bylby odnosnik do skryptu
np. $news?1 (2..3..itd) a w plikach 1,2,3 bylby dany news (w sensie jego tresc i wyglad)
BYlbym wdzieczny za wszelkie uwagi. wydaje mi sie (z punktu widzenia laika) ze to nie jest trudne. No tylko ze ja nie wiem od czego nawet zaczac ;)
|
|