WebDeveloper
 główna | forum manual | skrypty |  artykuły |  projekty | porady |  zasoby |  linki 

Forum PHP

imagegif()
Autor: leming nine (---.netgate.com.pl)
Data:   15.11.00 12:16

Witam. Mam problem, ponieważ zupgrade'owałem sobie PHP 4.0.1 do 4.0.3 wraz z najnowszą biblioteką GD (1.8 chyba), lecz jestem niezadowolony, ponieważ nie mogę generować obrazów GIF, wyskakuje mi komunikat:

ImageGif: No GIF support in this PHP build in /.../db.php on line 2.

Dlaczego nie ma obsługi GIF'ów to PHP, i co zrobić, żeby móc generować GIFy? -- to bardzo przeszkadza, kiedy zamiast GIFów muszę używać JPEGów -- mają brzydką kompresję, a ja na dodatek nie mogę na nią wpływać. Chodzi mi głównie o to, żeby stworzyć przeźroczystego GIFa, bo takie właśnie GIFy chciałbym tworzyć dynamicznie...

Dziękuję za wszelkie uwagi i sugestie!

RE: imagegif()
Autor: mqqla (---.elsat.net.pl)
Data:   17.11.00 20:21

z tego co ja sie orientuje, to jakis czas temu bardzo brzydki 'ktos' zastrzegl sobie prawa do algorytmu gif'a i biblioteka gd nie ma prawa juz generowac pliku gif - miala go chyba do wersji 1.6, potem juz nie
ale za to jest mozliwosc generacji plikow png - taka "odpowiedz na gif'a" i w dodatku wolna w dystrybucji
nie wiem jak z jej kompresja i wielkoscia, ale wyniki bo generacji sa bardzo zadowalajace
no i w php generuje sie je identycznie jak gify, sa tylko inne naglowki funkcji

pozdr
mqqla

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje Imię:
 Twój Email:
 Temat:
Odpowiedzi na tę wiadomość prześlij na powyższy adres email.

Manual | Skrypty | Artykuły | Projekty
Porady | Zasoby | Linki
Główna | Forum