WebDeveloper
 główna | forum manual | skrypty |  artykuły |  projekty | porady |  zasoby |  linki 

Forum PHP

RE: co robie zle z ta autoryzacja....
Autor: pl (---.Szczecinek.Net.PL)
Data:   28.10.00 11:00

Czesc

A jaka jest struktura tabeli users ?
Moim zdaniem troche dziwne rozwiazanie ale czy ja sie znam ?
W miejscu w ktorym wyciagasz zapytaniem dane z tabeli users podstawiasz to pod $r i odwolujesz sie do pol poprzez index 0 i 1.
Mysle ze lepiej bedzie odwolywac sie poprzez nazwy $r["tu_nazwa_pola"] czyli jezeli masz w tabeli users pole urzytkownik to dochodzisz do niego $r["urzytkownik"] nie musisz myslec ktory numer ma to pole, tak chyba latwiej nie sadzisz ?
nie jestem pewien lini
if($user_name==$user && $user_pass==$pass) ale operator == to jest chyba porownanie wiec wychodzi ze porownujesz $user_name z wartoscia pola $user. To pierwsze jest puste albo ma przypadkowa wartosc to drugie pobrales sobie z bazy wiec chyba ten if cos nie tak jak chcesz dziala. Dlatego $PHP_AUTH_USER jest pusta (chyba ze sie myle). Kilka tygodni temu sam klepalem tu sposob autoryzacji i dostalem jako takie odpowidzi ale nie poskladalem tego jeszcze w jedna calosc nadajaca sie na gotowe rozwiazanie. Mysle ze prosciej bedzie zrobic tak:

<?php
if(!isset($php_auth_user)) {
header("WWW-Authenticate: Basic realm=\"realm\"");
header("http/1.0 401 unauthorized");
exit; }
else {
}
?>

Ta czesc kodu wymusza okno logowania
wtedy pod zmiennymi $php_auth_user i $PHP_AUTH_PW masz login i haselko zostaje tylko pobrac zapytaniem dane z bazy zeby sprawdzic czy taki user jest i czy ma poprawne haslo.

Duzo jest opisane pod adresem http://webdev.zone.pl/forum/read.php?f=1&i=458&t=458 tam Tomek sporo mi pomogl w rozwiazaniu.

Powodzenia w pracy Pawel.

Temat Autor  Data
 co robie zle z ta autoryzacja....  Nowa
BiaLy 26.10.00 23:37 
 RE: co robie zle z ta autoryzacja....  Nowa
pl 28.10.00 11:00 
BiaLy 29.10.00 20:13 
pl 30.10.00 10:16 
Grzesio 02.11.00 11:49 

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje Imię:
 Twój Email:
 Temat:
Odpowiedzi na tę wiadomość prześlij na powyższy adres email.

Manual | Skrypty | Artykuły | Projekty
Porady | Zasoby | Linki
Główna | Forum