Czy ktos moglby mnie naprowadzic, jak napisac
kod PHP, ktory dzielilby wyniki zapytania SQL
na kolejne strony. Na jednej stronie byloby np. 10 wynikow (wyswietlonych rekordow)z
mozliwoscia "przewijania" na nastepne zawierajace tez po 10. Pracuje z serwerem MySQL.Byc moze jest gdzies umieszczony w NECIE miare przejrzysty kod z czyms takim.
No najprosciej jest policzyc ile nam baza zwrocila wierszy np i w zaleznosi od tego generowac sobie kodzik, wieksza ilosc stron bym rozwiazal w taki sposob:
Podzielil bym skrypt wyswietlajacy wyniki na kilka czesci "sekcji" ktore byly by wyswietlane w zaleznosci od ilosci wynikow,
sekcje byly be generowane dynamicznie w zaleznosci od tego ile podstron by potrzeba.
I link next prowadzil by do tego samego skryptu tylko wyswietlal by inna sekcje.
Ilos wierszy w wyniku zapytanie sprawdzamy:
"SELECT * FROM baza LIMIT 0,40";
wywala rekordy od 0 do 40 z tym lub powino byc LIMIT 40,0.. nie pamietam za bardzo :P
ale to nie zdaje egzaminu przy pisaniu wyszukiwarki.. ;-P ino w ksiegach gosci
a z powodu? mozesz przeca wrzucac czastkowe wyniki, ktore sa potrzebne do wyliczania wag do tabeli tymczasowej i z niej siorbac... Chociaz w takim przypadku to kyba by lepiej bylo jakis cache prosty zmontowac
Dzieki za pomoc. Dokonczylem aplikacje wykorzystujac "LIMIT". Po kazdym kliknieciu
"dalej" zostaje modyfikowane zapytanie SQL
tzn. nastepuje zmiana widelek limitu.
Działa to w bazie ponad 100 000 rekordow i dziala bez zarzutu.
AXEL
właśnie przeczytałem o Twoich początkach z funkcją LIMIT. Czy moglbys podeslac mi jakis prosty skrypt - w celach poglądowych.
Chodzi mi o wyszukiwanie z bazy i wyswietlanie "partiami"