WebDeveloper
 główna | forum manual | skrypty |  artykuły |  projekty | porady |  zasoby |  linki 

Forum PHP

Jak zainstalowac PHP ???
Autor: Mariusz (---.warszawa.mtl.pl)
Data:   10.10.00 22:37

Witam! W PHP chcialbym postawic pierwsze kroki, ale jakos nie moge sobie poradzic ze skonfigurowaniem serwera i obsluga php. Czy ktos moglby mi laskawie pomoc (krok po kroku) jaki serwer zainstalowac i jak go skonfigurowac abym mogl testowac skrypty? Zaznaczam, ze w rachube wchodzi tylko Windows. W Linuksie jestem jeszcze bardziej zielony...
Probowalem zainstalowac serwer Apache, ale przy odpalaniu serwera pojawia mi sie komunikat, ze brakuje jakiejs biblioteki.. A przeciez powinno byc dobrze. Uzywalem tez serwera Xitami, ale i jego nie potrafie skonfigurowac...
Prosze Was - pomozcie mi w tym... Potrzebuje tego, zeby napisac projekt na zalicenie w szkole... :(

RE: Jak zainstalowac PHP ???
Autor: Janusz (---.ppp.tel.debica.pl)
Data:   11.10.00 14:15

Dokładna konfiguracja Apache i MySQL dla Windows jest opisana w Magazynie internetowym WWW z lipca 2000.
Pod Windows można zainstalować serwer Apache i serwer Windowsowy - jest na krążku instalacyjnym Windows'98
Można używać potem tych dwóch serwerów.
PHP działa też pod serwerem Windowsowym - nie trzeba nic więcej konfigurować - musi być jednak zainstalowany serwer Apache (ale nie musi być uruchomiony) a pliki PHP muszą znajdować się w katalogu C:\apache\htdocs
Po za tym srwer Windowsowy pozwala na uruchomienie plików *.asp, tak że można na nim obsługiwać i PHP i ASP.

RE: Jak zainstalowac PHP ???
Autor: Maciek (---.SILWEB.PL)
Data:   11.10.00 21:08

dla poczatkujacych polecam omnihttpd
opis jest na webdev.zone.pl (czyli tu)
pozdrawiam i zycze milej nauki

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje Imię:
 Twój Email:
 Temat:
Odpowiedzi na tę wiadomość prześlij na powyższy adres email.

Manual | Skrypty | Artykuły | Projekty
Porady | Zasoby | Linki
Główna | Forum